Coraz modniejsze obecnie, naturalne rzemieślnicze piwo, spożywane w umiarkowanych ilościach, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Naukowcy udowodnili, że piwo znacznie zmniejsza ryzyko ataku serca, udaru, cukrzycy typu drugiego, choroby Alzheimera, czy katarakty, ale wzmacnia też kości i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Dzięki obecności nadających piwu goryczkę humulonów i ksantohumolu (z języka angielskiego – xanthohumol) - pochodzących z chmielu, znakomitych naturalnych antyoksydantów - piwo ma działanie antynowotworowe (czerniak i rak prostaty). Co ciekawe, powyższe substancje obniżają również masę ciała, jednak żeby odczuć ich dobroczynne działanie na zanik "mięśnia piwnego”, trzeba by wypić 3500 litrów piwa dziennie. W kontekście ww. dobroczynnych właściwości najstarszego na świecie trunku, nie dziwi, że wiele osób twierdzi, iż spożywane w umiarkowanych ilościach piwo przedłuża życie. Żywym dowodem na potwierdzenie prozdrowotnych właściwości piwa może być 111-to letnia Agnes Fenton, która przyznała się, że od ponad 70-ciu lat pije trzy piwa i szklaneczkę whisky dziennie. Ma to być zasługa właśnie naturalnych antyoksydantów – ksantohumolu i humulonów.

Zakres działania

Copyright © 2016 Synthex

Strona korzysta z plików cookie